Oldal kiválasztása
Az előző két nap, az ősi Karacsún, vagyis a mai karácsony első két ünnepnapjával foglalkoztam. Az első nap, a keresztények főünnepe, Jézus születésnapja, a második az istenapa, a Jóisten ünnepe, jogos a kérdés, hogy akkor mi van a harmadik napon? Őseink az arany középútban hittek, érthető hát, hogy a harmadik isteni személy náluk nem valami olyasmi volt, ami eleve ugyanaz az első kettőben: a férfi nem, és az isteni lélek. 

Nem akarom egyből lelőni a poént, gondolkozzunk csak még egy kicsit. Ki az, aki nem csak egy keresztet bír el, hanem kettőt is?

Ha az emberi genomra gondolunk, mindenkinek eszébe juthat, hogy van X és Y kromoszóma. A férfiaknak egy-egy van mindkettőből. Az X a kereszt, az Y az áldásra emelt kéz, nekem legalább is ez jut róla eszembe – vagyis a férfiak egy keresztet cipelnek egész életükben, és az isteni lelket, amely mozgatja őket az élet értelmének megismerésére.

Gondolom mindenkinek leesett már, hogy ezzel szemben a nőknek két darab X kromoszóma jutott osztályrészül, vagyis ők két keresztet cipelnek. De mi is ez a két kereszt? Gondoljunk az édesanyánkra, igaz mindig ott van nekünk, ha bajban vagyunk. Vagyis az édesanyák a saját, és a gyermekeik keresztjét, gondjait is cipelik egész életükben. Emlékezzünk meg róluk e harmadik ünnepnapon.

A régi parasztemberek őt Babba Máriaként tisztelték. Babba annyit tett gyönyörű, tiszta, szűz. A hold volt a jelképe, úgy is ábrázolták Máriát, hogy a holdsarlón áll. Valahányszor felnéztek az égre hajnalban, vagy este és látszott a hold, imát rebegtek és megköszönték a holdanyának, hogy élnek, egészségesek, van betevő falatjuk. Akinek még él az édesanyja, hívja fel a mai napon, köszönje meg az életét neki, hisz olyan jó élni.

Én egy dallal szeretnék minden édesanyára emlékezni, a hurriai hatodik himnusszal, a világ legősibb fennmaradt dalával. Ez a zenemű időszámításunk előtt 1400-ban keletkezett, most kétezerhúszban egy tehetséges gitáros szólaltatja meg mindkét változatát egy zeneműben. Aki türelmetlen, és nem bírja kivárni az angol felvezetést, az indítsa el 4:49 másodpercnél.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok!

a madár