Oldal kiválasztása
Ez a legfontosabb tanítás, az isteni szikra, de mit is jelent? Már a szeretet is nehezen körülhatárolható, mert egy fogalom. Biztos, hogy van egy rezgésszáma, mert gyorsul pulzusunk, ha azzal vagyunk, akit szeretünk. Biztos, hogy hőjelenség is kíséri, mert a szerelmesek gyakran elpirulnak, ha lelepleződik érzésük. Fénnyel is jár, mert ragyogóbb a világ, ha boldog pillanataink vannak szeretteink körében.

Ki a felebarátom? Ez egy régies szóösszetétel, talán úgy lehet logikusan megközelíteni, hogyha összehasonlítjuk egy létező, ma is használatos szóval, ami ugyancsak kapcsolatot ír le; ilyen szó a feleség.

A feleség, az akivel komolyan gondoljuk, hogy megosztjuk életünket. Esküt teszünk, ami olyan, mint egy kötél: nehezen szakad el.

A felebarát ezek alapján az az ember, akivel komolyan gondoljuk a barátságot, akire számíthatunk, akivel kölcsönösen bízunk egymásban. Ez a barátság tartós, nehezen szakad meg.

Ki a tenmagad? Ez ugyancsak egy nagyon régi szóösszetétel, már nem is használjuk, csak az eredeti Károli féle bibliafordításban találkozunk vele. Az új fordítások annyit közölnek, hogy “magadat”.

Két olyan szó van, amely tartalmazza a ten- szótagot: tenger, Isten. Akik az ókori nyelveket tanulmányozták, úgy fejtették meg, hogy a ten az életet jelenti – legalábbis a Mezopotámiai írástöredékek fordítói szerint. Is, iz, sok mai nyelvben is a forrást jelenti. Isten az élet forrása minden vallásban, hiszen minden élet tőle ered. A darwini fejlődéselmélet szerint a fajok először a tengerekben jelentek meg a földön, itt alakult ki az élet. 

Vagyis a tanítás, amit Krisztus Urunk ránk hagyott, valami ilyesmit jelent: Szeresd az igaz barátaidat, mint az életedet. 

Azt hiszem, ez egy betartható szabály, ráadásul nem kirekesztő. Hiszen a barátaimnak is vannak igaz barátai, nem csak én velem barátkoznak. Az ő jóbarátaik, ismeretlenül is, nekem is barátaim. Ha a barátság körbeér a világban, kialakul a körkereszt, Isten legősibb jelképe. Síkban olyan, mint egy lapra rajzolt földgömb – középen a tengelye, rá merőlegesen az egyenlítő.

A barátságban nincs kirekesztés. Az élet szeretetében nincs bántás.

Szeresd barátaidat, szeresd az életet!

 

a madár