Oldal kiválasztása

Csodára várni a világ egyik legfölöslegesebb tevékenysége. Minden nap történnek csodák, csak nem akkor és nem azok, amiket várnak az emberek. A Csoda-vár egy gyönyörű természeti képződmény a Bihari hegységben, tényleg pazar látvány minden évszakban. A legszebben akkor tündökölt, amikor még vadregényes volt a gyerekkoromban. Azóta kiépítették, és annyian kíváncsiak a dolinákra, hogy a túlzott érdeklődés mellett az a csoda, hogy még nem teltek meg a szakadékok szeméttel.

 

Pár éve egy ló jelent meg a házunktól nem messze a szántóföldön. Mindig is szerettem volna egy lovat, egyszer csak ott volt egy Welsh póni. Befogtam egy mérő árpával. Van egy mondás, hogy ahány szem árpát adsz a lovadnak, annyi bűnöd megbocsáttatik. A ló kezes volt, jött az abrakra. Örült a gazdája, mikor visszakapta.

Most már saját lovaim vannak. Ahogy elnézem ezt az egykor nagynak tűnő pónit, a csődör csikóm is nagyobb nála. Pedig azt is póninak vettem, de kisló.

Csoda történt megint, hiszen a pónit kevésbé lehet használni, mint egy kislovat.

Ha bolond lennék, most csodára várnék. Várnám, hogy holnap egycsapásra megszűnjön minden rossz. Bejelentenék, hogy már nem divat a maszk, újra normálisan lehet jönni-menni az utcán. Bejelentenék, hogy a gonoszak felvállalták, hogy véletlen baleset miatt szabadult el a vírus, de sikerült megfékezni ezért nem kell az oltás. Nem kell több 17 hetes emberi embriót a tudomány nevében megcsapolni, hogy RNS-t nyerjenek a klónozott csodaszerhez. Van rá esély? Aligha.

Csoda kellene történjen. De a csoda komisz jószág. Nem jön, ha várják. Vagy ha igen, akkor már nem csoda. Akkor már politika, vagy propaganda. Egy erős ember, egy párt nevében valamit megvalósított.

Ebben semmi érdekes nincs, csak érdek. De akkor mi kell a csodához?

Az kell, hogy épp oda nézzenek. Fogékonynak kell lenni, nyitottnak és megtörténik. Mint, ahogy én vágytam egy lóra, úgymond ló látó lett a szemem, ezért bevonzottam egyet.

Szeretném bevonzani a normális életet. Észre fogom venni. Higgyétek el, nem fogok megsértődni vagy haragos lenni, ha egyszer csak megint hordható ruhák lesznek a férfi modelleken, és nem szoknyát terveznek nekik. Ha nem arról dönt titokban az olasz kormány, hogy a társadalombiztosítás fizesse a nemváltó műtéteket, hanem mondjuk nem kellene többszáz milliót gyűjteni egy gyerek életmentő műtétjére, mert erre mindig lenne a TB alapban.

Naiv vagyok, tudom. Egy örök gyerek. De megsúgok egy titkot. A csodát a gyermeki lélek látja, a felnőttek nem nyitottak rá. Egy részemet sosem hagyom felnőni, mert olyan jó viccelődni, bolondozni, nevetni, élvezni az életet. Örülni, hogy nem fázik már a kezem, mert kétszer jeges vízbe dugtam. Boldognak lenni, mert egy tanítványomnak segíthettem. Mosolyogni, mert mosolyt és boldogságot okoztam pár embernek a mosolyommal és boldogságommal.

Nekem ilyen könnyű örömet okozni. Ilyen könnyen jön a csoda.

 

a madár