Oldal kiválasztása

Budapesten éreztem azt először, hogy az iskola, város a városban. Az iskola falai közt ott az egész világ: az élővilág, a föld országai, gazdasága, az emberiség történelme, a főbb nyelvek, amikre szükség van, hogy az ember elboldoguljon bárhol a világban. Ott van minden anyag atomoktól, a vegyületeken át, a szilárd, megfogható kőzetekig. Ott vannak a mozgások, a tánc, a labda kezelése, az ugrás, a futás, a test edzése. Jelen van a hit, az erkölcs, a filozófia. Ott a hétköznapi boldoguláshoz szükséges sok-sok technika: a főzés, barkácsolás. De van ügyintézés is, sorban állás nélkül, mert a titkárnőkhöz mindig oda lehet menni egy mosolyért, egy kedves szóért. Van jog és igazságszolgáltatás. Bíró és védő egy személyben az igazgató.

Az iskola egy varázslatos hely. A legcsodálatosabb rejtekhely a könyvtár, ott külön élet van. Aki ott megfordul, rájön milyen a mennyország. A legszebb beszédű felnőttek mindig a könyvtárosok, hisz birtokukban a világirodalom összes szava.

Ne feledkezzünk meg a büféről sem, mert az egy csöppnyi nyaralás. Ha valaki elvágyódik, mert besokallt a szobák és a tudás ölelésétől, egy kis vásár, vagy strand élményre vágyik, kiszalad a büfébe felüdülni – egy rántott húsos szendvics és illatos ristretto (mert a kávék nevét úgy használják, mint a tengerparti korzón) rögtön odarepítik, ahol nyáron a legjobban megbecsülik turistaként. 

Tegnap bent voltam az iskolában és könnyes lett a szemem. Annyira hiányoznak már a munkatársaim és azok a termek, folyosók. Olyan jó iskolában dolgozni. Az ember kicsit szülő, kicsit gyermek, kicsit szigorú tanító; ami kell.

Az iskolában van egy játék, úgy hívják élet. Aki benevez a játékba, érdekes kalandokban lesz része. Eleinte azt hiszi egyedül kell célba érnie, és ráadásul elsőként. Később rájön, hogy a társai nélkül nem boldogul. A legvégén pedig szembesül a megdöbbentő valósággal: minden és mindenki azért volt vele, hogy segítsék, hogy befejezze az iskolát. Nem azért, mert ki akarják rakni a Nagybetűs Életbe, hanem mert hisznek a játékban, a tanulásban. Hisznek az ember gyermekében.

Az iskola hamarosan újra megtelik. Már várom!