Oldal kiválasztása

Nézzétek meg a holdat, olyan gyönyörű. Most voltam kint etetni, mert a lovak már a gödörben is keresték, hogy van-e valami fű, és ahogy kelet felé tekintettem, a fák magasságában ott ragyogott a telihold. Ma ez a harmadik, ami a szépséghez kapcsolódik, hát ezt választottam témául.

Az első egy Facebook bejegyzés volt, amin hírességek smink nélküli fotói mellett, kontrasztban ott állt a kipingált, retusált képük. A diákjaim pár fotóra azt mondanák, hogy úgy néz ki rajta, mint egy csöves. Tényleg ijesztő volt a civil és a színpadi kép közötti különbség. 

A második élmény, egy másik Fb bejegyzés volt, egy asztrológus tollából a mai csillagállásra. A Gorgó volt benne a példa. Egykor gyönyörű nő volt a kígyóhajú szörny, és mindenki magáénak akarta. A féltékenység miatt kapta a súlyos átkot, hogy rút tengeri szörnyként élje további életét, bezárva egy barlangban.

Ezen elgondolkodtam. Sok szép lányt láttam már életemben. Volt akivel baráti viszonyba kerültünk, volt, aki megmaradt a szép lánynak az utca túloldalán. Akikkel közelebbi kapcsolatom volt, többnyire utálták, ha szépségük alapján ítélik meg őket – lám-lám, a szépség, mint átok. Nem tudták hova tenni, mert csak a külsejüket boncolgatta volna minden fürkész pillantás, az, hogy mi zajlik bennük, senkit sem érdekelt. 

Anyám, szülői elfogultságában engem is szépnek tartott – én voltam a szépfiú. Sokat küzdöttem ellene különböző szakállakkal, mára a természet megoldotta egy kis férfias kopaszodással.

Mi a szép? Miért bántja azokat, akiket annak tartanak, és azokat, akiket csúnyának?

Szép, ami szabályos – magyarána, akinek egyenes csont van az orrában, és azon feszes a bőr, meg ívelt lebenyeket tartalmaz az ajka, esetleg kivágottabb a szemnyílása és több látszik a szemgolyójából, az szép. Viccesen otromba megközelítés, tudom, de tényleg a csontunk és a bőrünk szabásmintájától, akarom mondani milliméteres eltérésektől függ, hogy megbámulnak-e az utcán, vagy keresztülnéznek rajtunk.

Nálam a szép nő ott kezdődik, hogy smink nélkül, szakadt munkaruhában is jó ránézni, egyébként bárkit olyanra lehet festeni, hogy elmenjen kirakatbábunak.

A jóképű férfi tud kaszálni, vagy kapálni. Nem papírból vannak az izmai, szóval két óra fahasogatás után nem akar elpusztulni, és természetesen akkor is méltósággal néz ki, ha arcába fröccsen a trágyalé.

Tudom, aberrált vagyok, de nekem a szép legyen hasznos is. Például a telihold az, mert feltölt energiával. Nézzétek meg!