Oldal kiválasztása

Tűz

 

Most értem haza, jól kihűlt a ház, mostanában jégverem van. Azzal kezdtem, hogy tüzet raktam. Mivel most nem kell sietnem sehova, megadtam a módját. Felvágtam a gyújtóst, összehasogattam a tölgyfát, majd elkezdtem építeni a “máglyát”. Alulra a papírt, felé szépen egymás mellé a száraz fenyőt, rá merőlegesen a vékony tölgyléceket, szigorúan kéregmenteset, aztán jöhet rá a kérges, ugyancsak kilencven fokkal elfordítva, majd a tetejére két negyedfa. Az adja a magját, ha majd leégett és újra megrakom. Egy gyufával gyújtottam meg, ez fontos, mert ha többször kell próbálkozni, az kapkodás, akkor nem lesz meleg. Van amikor csak gyorsan behányom az összehasogatott fát, mert azt hiszem időt nyerek, de nem. Ilyenkor sokkal tovább tart felhevíteni a kazánt.

Mindig is volt tüzünk. Gyermekkoromban cserépkályha volt minden szobában, azzal fűtöttünk. Apu volt a melegfelelős, mi még aludtunk, amikor behozta a fát és megrakta a tüzet. Olyan jó volt egy pillanatra megébredni, és ráeszmélni, hogy még nem kell felkelni, hanem csak a tűz duruzsol, meleg van és vissza lehet aludni.

Egy alkalommal segítséget kértem egy barátomtól. Ő asztrozófus és tarot szakértő. Kártyát vetett nekem, és elmondott sok mindent az életemről. Csak ámultam és bámultam, mert életem nyitott könyv volt előtte. Olyanokat mondott, amik nagyon személyesek, és nem sok ember tudott róluk, sőt volt, amiről csak én. Miután végeztünk, megkérdezte, hogy gyertyát gyújthat-e, mert olyan intenzív a hatásom, hogy a kártyájából csak az én lapjaim jönnek sorra, ezért semlegesíteni kell. Lám a tűz.

Sokan félnek tőle, nem veszélytelen. Sok ház leégett már. Számomra mégis megnyugtató a látványa, az otthon melegét juttatja eszembe. Bárányszegen egy röpke évre átélhettem milyen kályhával fűteni és azt biztosítani, amit Apu nekünk. Nem mondom mindig tökéletes volt. Párszor eldugult a kémény, és jött visszafelé a füst. Egyszer éppen online órát tartottam, amikor jött Réka, hogy baj van, dől orrán száján a füst. Elnézést kértem a tanítványoktól, megmondtam, hogy az órának vége, most a füstmérgezést kell megelőznöm. Lementem, lelocsoltam a tüzet. Szétkaptam a kéményt, kiütögettem. Feldugtam a tetőig a kéményseprő kefét, jól megjárattam, majd visszahúztam és újra összeraktam a rendszert. Másfél óra múlva újra duruzsolt a tűz. A hideg hamar elillant, és nyugodtan alhattunk.

Szeretem a tűz adta meleget és tisztaságot.